Magát a Facobookot évek óta használják ismerkedésre is az emberek. Ennek kéretlen verziója az, amikor vadidegenek jelölnek be minket ismerősnek és írnak nekünk üzenetet. Az elfogadottabb verziója pedig az, ha szimpatizálunk valakivel egy csoportban vagy egy poszt alatt a kommentekben, akkor ez kellő és kölcsönös jelzések után privát beszélgetés formájában is folytatódik. A Facebook nemrég felismerte az erre való igényt, így létrejött a Facebook Társkereső, ami már hazánkban is elérhető. Kipróbáltam és készítettem nektek egy részletes leírást róla.

A legfontosabb, hogy a Facebook társkereső funkciója csak mobilról érhető el. Asztalin ne is keresd! Ez nagy hátránya a többi ismerkedős oldalhoz képest. Ugyanakkor van egy nagy előnye, mégpedig az, hogy itt nem botolhatunk ismerősbe. Sokakat visszatart a netes ismerkedéstől, hogy megláthatják az ismerősei a társkereső oldalakon és ezt valamiért cikinek érzik. Így itt ők is biztonságban érezhetik magukat. Csak a beszélgetőpartnerrel közös ismerősöket jelzi az adatlapokon, ami akár növelheti is valaki iránt a bizalmat, szimpátiát, de ismerőst nem fog feldobni neked, ahogy téged sem az ismerkedni vágyó, nézelődő ismerőseidnek.

Ha egy konkrét kérdésre keresed csak a választ a Facebook Társkeresővel kapcsolatban, akkor az alábbi linkek segítségével egyből oda is ugorhatsz!

Hogyan regisztrálhatunk?

Hogyan tűnhetsz ki a többiek közül?

Hogyan használjuk a Facebook Társkeresőt?

Hogyan keresgéljünk a tagok között?

Hogyan töröld magad a Facebook Társkereső programból?

 

Na, de mielőtt ennél mélyebben belemennénk, nézzük meg, hogy lehet regisztrálni!

 

Hogyan regisztrálhatunk?

Mobilról bejelentkezve a Facebookra, elő kell hívnunk a menüt, ahol a csoportokat, emlékeket, mentéseket, ismerősöket és a többi funkciót is találjuk. Ezek bővültek a Társkereső gombjával nem is olyan régen. Ha először nyitjuk meg ezt a lehetőséget, akkor előbb mindenképp végig kell mennünk a regisztráció lépésein.

A kezdőképernyőn egyből meg is nyugtatnak minket, hogy a Társkeresőben nem fogják egyik jelenlegi ismerősünket sem javasolni nekünk, és nem is értesítik őket arról, hogy csatlakoztunk hozzá. A következő lapokon a társkeresés alapvető szabályaira, biztonságod védelmére hívják fel a figyelmedet. Olyanokról írnak itt, minthogy tényleg magadról tölts fel fényképet, a saját adataidat add meg, tisztelettel fordulj mások felé, hiszen a profilok mögött itt tényleg valódi személyek vannak. Felhívják arra is a figyelmet, hogy ha egy beszélgetés kényelmetlen számunkra, csak lépjünk tovább, de ha nem érezzük magunkat biztonságban, jelenthetjük vagy akár le is tilthatjuk az adott személyt. Ezekről a szabályokról a linkekre kattintva bővebben is olvashatunk, ha szeretnénk ennél is mélyebben tanulmányozni őket. Ezek egy jó része magyar nyelven van megírva, így az angolul nem beszélők is át tudják olvasni őket.

Ezt követően tudjuk kitölteni a saját profilunkat: utónév, életkor, nemi identitás, szülőváros, beosztás, munkahely, középiskola, egyetem, képzés foka adható meg, illetve be is állítható, ha valamelyiket nem szeretnénk, ha látható lenne az adatlapunkon. (Megjegyzem, én az elsők közt regisztráltam már csak szakmai érdeklődésből is, s hogy még a netes társkeresőkről szóló, Pasit a netről könyvbe is be tudjon kerülni a megjelenés előtt. Ekkor még hibás volt ez a része az applikációnak. Ugyanis itt hiába adtam meg, ha valamelyik adatot nem akartam publikussá tenni, később ezt a lépést meg kellett ismételnem. Azóta lehet, hogy ezt már javították.)

Ezután a keresésünk céljáról tesznek fel kérdéseket. Kivel szeretnénk megismerkedni? Nők, férfiak, mindenki. Mit keresünk? Beszélgetés, barátság, laza kapcsolat, hosszú távú kapcsolat, de választhatjuk itt azt is, hogy ezt nem szeretnénk közölni. Hol szeretnénk ismerkedni? A helymeghatározási szolgáltatásnak köszönhetően itt eleve beírják a tartózkodási helyünket, amit persze akár módosíthatunk is. Ez azért fontos, mert ez alapján javasolnak nekünk lehetséges partnereket majd.

Majd ismét rólunk tesznek fel kérdéseket, amelyeket vagy megadunk, vagy kihagyunk. Olyanokat kérdeznek meg itt, minthogy milyen magasak vagyunk, van-e gyermekünk, dohányzunk-e, szoktunk-e alkoholt inni, milyen nyelveken tudunk. (Talán szintén csak kezdeti hiba, de nálam itt ismét rákérdezett a szülővárosra, munkahelyre, végzettségre is. Lehet, hogy azóta már ezt is javították.)

A kérdések megválaszolása után tudunk főképet feltölteni magunkról. Ehhez választhatjuk akár a jelenlegi Facebook-profilképünket is. Ezt követően az applikáció elkészíti a profilunkat, amihez első körben a Társkereső javasol további képeket. Ezeket természetesen törölhetjük, le is cserélhetjük másikakra.

Kérdések hada – Csillogtasd meg a humorod!

Ha a fotók kiválasztásával is megvagyunk, kérdéseket válaszolhatunk meg. Ezek nem kötelezőek, de talán segíthetnek megmosolyogtatni vagy szimpátiát kelteni a másik félben. Azaz ezek segítségével tudsz kitűnni a tömegből, egy-egy frappáns válasszal megfogni az adatlapodat nézőket.

Olyan kérdések vannak itt, minthogy:

– mi a három kedvenc tévéműsorod,
– napszakod,
– melyik a legjobb étel, amit el tudsz készíteni,
– ha a világon bárhol lakhatnál egy évig, hol lenne az,
– mi az, amit ciki beismerni, de szeretsz csinálni,
– mi a legjobb tanács, amit társkereséshez adni tudsz,
– melyik az a dal, ami mindig táncra hív,
– mi a három legjellemzőbb szó rád,
– milyen szerinted egy tökéletes nap,
– miért vagy épp hálás,
– melyik film az, amit újra és újra meg tudsz nézni,
– mi életed eme szakaszának címe,
– milyen a személyiséged,
– melyik kifejezést használod gyakran,
– ha egész életedben csak három ételt ehetnél, mik lennének azok,
– mi a leghaszontalanabb tehetséged,
– melyik a kedvenc könyved,
– melyik volt a legrosszabb munkád eddig,
– vasárnap reggel mi a legelső dolgod,
– mii lepett meg legutoljára a legjobban,
– mire taníthatna meg a leendő párod,
– mi az, ami mindig megnevettet,
– mi az, amit még sosem csináltál, de szeretnéd,
– mik jellemzők arra, akit keresel.
– melyik társadalmi ügy fontos számodra,
– miben vagy jó titokban,
– mi a kedvenc beszédtémád,
– melyik témát tisztázzátok, hogy ugyanarra gondoltok-e azzal kapcsolatban,
– melyik a személyiségedet legjobban kifejező négy hangulatjel,
– egy dolog, amit nagyon szeretnél megtudni,
– kikkel jössz ki jól,
– mi a jó élet titka,
– az idei éved eddig melyik három szóval vagy kifejezéssel írható le,
– mi az, amit mindenképp tudni kell rólad,
– melyik tévéműsorra vagy rákattanva,
– mit szeretnél elérni jövőre,
– mi a legbátrabb dolog, amit valaha is tettél,
– melyik eredményedre vagy a legbüszkébb,
– mi a kedvenc helyed a világon,
– ha minden munka ugyanannyit fizetne, akkor mi lennél,
– ki a személyes hősöd,
– mi a kedvenc idézeted,
– kellemetlen tizenéves kori szokásod,
– a legutóbbi dal, amit hangosan énekeltél,
– most épp mit hallgatsz,
– milyen az ideális virtuális randi.

Képtelenség és felesleges is mindenre válaszolni, hisz ennyi mindent úgysem olvas át senki sem, másrészt lehet, hogy valamit félreértenek magyarázat nélkül, s emiatt nem ír rád valaki. Ha rám hallgatsz, akkor csak néhányat töltesz ki ezek közül, megcsillogtatva humorod, intelligenciád.

Ezt követően ismét átnézheted a profilod, beállíthatod, mekkora távolságban ajánljon neked egyezéseket. Itt bejelölheted azt is, hogy ez a távolság kötelező érvényű legyen-e. Ha ezt nem jelölöd be, akkor is figyelembe veszi a kérésed, de néha azért megjeleníthet ennél messzebb élő profilt is neked.

 

Hogyan használjuk?

Ha legközelebb megnyitod a Társkeresőt, már teljes funkciójában használhatod azt. Három fület találsz felül. Az első a társkereső profilodra mutat, amelyen bármikor változtathatsz. Adhatsz meg bővebb bemutatkozó szöveget, változtathatsz a megadott adatokon, azok láthatóságán, lecserélheted a képeket. A fotók száma itt egyébként maximalizálva van. Hacsak nem változtattak időközben rajta, hat képet enged feltölteni magadról.

A Társkereső második fülén azokat találod, akiknek tetszettél. Vagyis akiknek már mutatta a Facebook a profilod és ők szívecskét nyomtak rád. Őket eme jelzésük szerinti időrendi sorrendben dobálja fel neked, s döntened kell az adott adatlapról, mielőtt megmutatná a következőt. Itt nem jobbra vagy balra húzás van, hanem x és szív. Előbbivel elutasítod, utóbbival a kölcsönös szimpátiát jelzed. Eltérően más oldalakhoz, itt nincs visszavonási lehetőség, vagyis ha elhamarkodottan döntesz, nem tudod visszacsinálni.

A harmadik fülön az egyezéseket találod, azaz azokat, akikkel kölcsönösen jeleztétek egymás felé a szimpátiát. Beszélgetésbe csak olyannal elegyedhetünk, akivel mindketten a szívre nyomtunk. Mások nem zaklathatnak e nélkül. Ezen a fülön legfelül az egyező profilok főképeit találod, alatta pedig a csevegéseket, vagyis azokat, akik már rád írtak vagy te rájuk írtál. Az eddigi tapasztalataim alapján nem mutatja az összes egyezést, csak mindig a legfrissebbeket. Hogy a többiek hová tűnnek, arra még nem sikerült rájönnöm. Talán ha az utolsó 40-50 egyezést, amit még lát az ember jánya, kilövi, mert mégsem jöttek be, utána ők is ismét előkerülnek. Ez még megfejtésre vár. Ha szeretnél valamelyikükre ráírni, csak rákattintasz a képre, és már ott is van a chatablak.

Apropó chat: Nagy előnye, hogy nem látja a másik fél, olvastad-e már az üzenetét, illetve mikor tetted azt meg. Hátránya, hogy te sem. Kicsit hiányosnak érzem a chat funkcióit, ugyanis nem lehet képet vagy linket küldeni egymásnak, csak gifeket. Viszont lehet videóchatelni, ha itt szeretnétek erre a magasabb szintre lépni. Ha valaki mégsem jön be a beszélgetés alapján, akkor felül a jobb sarokban a három ponttal tudod tiltani, jelenteni vagy törölni a beszélgetést. Ilyenkor feljön egy figyelmeztető üzenet a Facebooktól, amit még nem teljesen sikerült értelmeznem, mert a magyar szöveg alapján nincs túl nagy különbség a tiltás és a törlés következményei között. Törlés esetében sem tud ezek szerint soha többé írni a másik fél nekünk. Ez más oldalaknál nem így szokott lenni.

Ha egyik fület sem választjuk a Társkeresőbe való belépéskor, akkor pedig random ajánl fel profilokat számunkra, akikről dönthetünk, hogy szimpatikusak-e nekünk vagy sem. Eddigi tapasztalataim alapján előfordul, hogy egy idő után itt felajánlja ugyanazt a profilt, hátha korábban elhamarkodottan döntöttünk.

 

Hogyan tudunk keresgélni?

Az adatlapokon egyébként ugyanazokat az információkat találod, mint a sajátodon is, ezek, illetve a képek alapján tudod eldönteni, neked is szimpatikus-e az illető. Sajnos, hasonló a tapasztalatom más társkereső oldalakhoz, azaz bármennyire is valós személy van a profilok mögött, bizony itt is vannak szép számban olyanok, akik nem töltenek fel normális képet magukról, sőt poénos képekkel töltik fel a profiljukat. Őket nem teljesen értem, hiszen így ismerkedni nem lehet; ismerősöket, akiket így meg lehet lesni titkon, pedig úgysem láthatnak itt. A profilok jobb felső sarkában találunk három pontot, amelyekre kattintva jelenthetjük vagy letilthatjuk az adott profilt.

A kezdő képernyőn kereshetünk még közös események, csoportok alapján is, vagyis rákereshetünk azokra, akik nem az ismerőseink, de használják az applikációt, és valószínűleg hasonló dolgok iránt érdeklődnek, mint mi. Az események esetében a korábbi események is játszanak, amelyeken részt vettünk vagy amelyek iránt érdeklődtünk. Csak azokat az embereket fogja mutatni, akikkel a beállított keresési feltételekben is egyeztek. A csoportokra való keresésnél sem mutat ömlesztve mindenkit. Itt a fogaskerékre kattintva meg kell adni, melyik csoportjaidat vizsgálja egyáltalán.

Ugyanitt még találunk egy titkos kedvenc funkciót is. Itt a saját ismerőseink közül adhatjuk meg azokat, akik titkon tetszenek nekünk. Összesen kilencet, de naponta csak egy embert. Persze, akár törölhetjük is őket később, így felszabadul a hely. Az ismerősöd – ha szintén használja a Társkeresőt – csak arról kap értesítést, hogy valaki titkos kedvencének jelölte, de a személyed nem derül ki. Csak akkor tudjátok meg egymás kilétét, ha mindketten titkos kedvencnek jelölitek meg egymást. Igazán romantikus és egyedi funkció. Ezzel eddig más felületen még nem találkoztam.

Összességében nem rossz oldal, egész jól lehet használni, de mivel csak mobilról érhető el és sok, a chatben megszokott funkció nem használható rajta, jellemző, hogy az emberek jóval előbb mennek át innen más felületre beszélgetni, mint más társkereső oldalak esetében. Az ilyen elhamarkodott lépés pedig jóval több veszélyt is hordozhat magában.

Hogyan tudod törölni magad a Facebook Társkereső oldaláról?

Meglehet, hogy megtalálod a párod vagy egyszerűen csak úgy érzed majd, nem neked való ez a platform, így szeretnéd törölni onnan magad. Vannak oldalak, amelyek ezt nem igazán szokták megkönnyíteni számunkra, de a Facebook társkeresője szerencsére nem tartozik közéjük. Megnyitva a Facebook applikációt a mobilodon és belépve a Társkeresőbe mindjárt jobb felül találsz egy kis fogaskerék ikont. Ha erre kattintasz és egy picit lejjebb görgetsz, akkor a Fiók felirat alatt találsz két beállítási lehetőséget is: Szünet tartása és Profil törlése. Előbbi esetében elegendő a csúszkát elhúznod, s máris nem leszel látható mások számára, az adataid, beállításaid viszont megmaradnak, így később bármikor dönthetsz úgy, hogy visszatérsz a társkeresés mezejére. A Profil törlése feliratra való kattintással megkérdezi tőled az applikáció, hogy miért szeretnéd törölni magad. Ezt a lépést akár ki is hagyhatod és simán törölheted magad, de akár meg is válaszolhatod a kérdéseket. A lényeg, hogy pár egyszerű lépéssel megoldható, ha nem szeretnéd többé használni az oldalt.

A Facebook Társkeresőről szóló leírást, illetve a legnépszerűbb társkeresőkről szóló hasonló összefoglalót, sok más, a társkeresésben nélkülözhetetlen írással együtt megtalálod a Pasit a netről könyvemben. Ha szeretnéd megrendelni, itt tudod megtenni.