Tegyük fel, hogy már eljutottatok odáig, hogy megtaláltátok egymást, s belekezdtetek a kapcsolatba. A munkának akkor sincs vége – sosincs vége, egy kapcsolatért egy életen át dolgozni kell -, innentől a feladat, hogy mindkét fél jól érezze magát a kapcsolatban. Ennek pedig az az alapja, hogy szeretve érezze magát. Ez egyszerű! – mondod te. Pedig valójában annyira nem is.

Hiába érzel te szeretetet, szerelmet a másik iránt, ezzel ez a feladat még nincs kipipálva. S azzal sem, hogy te úgy érzed, ezt kellőképpen érezteted is a másikkal. Ugyanis itt jön be a képbe a szeretetnyelv kérdése. Ennek elméletét Gary Chapman dolgozta ki még az 1990-es évek elején. Lényege, hogy mindenkinek megvan a saját szeretetnyelve, amelyen “beszélve” hozzá a legjobban érzékeli, hogy ő bizony tényleg szeretve van. Ha nem így tesznek a párok, nem a másik szeretetnyelvén éreztetik egymással, hogy szeretve vannak a másik által, akkor szoktak a szakításkor, váláskor elhangzani azok a tipikus mondatok, hogy “Sosem éreztette velem, hogy szeret!”, “De hát én mindent megtettem érte!”. Ismerősek, ugye? Elbeszéltek egymás mellett a felek, ami hosszú távon a kapcsolat végéhez vezetett.

Öt szeretetnyelvet különböztetünk meg az elmélet szerint: minőségi idő, testi érintés, elismerő szavak, szívességek, ajándékozás. Ne ítélj elsőre, van mögöttes tartalmuk! 😉 Nézzük meg ezeket külön-külön is!

 

Minőségi idő

Magyarán figyelem, ami csak a társadé. Amikor minden mást kizártok és csak a másikra koncentrálsz, figyelsz. Minél több együtt töltött idő, de abból is csak a minőségi. Azaz az együtt tévézés nem számít ide, mert bár együtt töltitek az időt, a tévét figyelitek, nem egymás felé fordultok. Olyanokra gondolj itt, mint a beszélgetés, egy vacsora, egy hosszú hétvége. Jelszó a szemkontaktus. Ha beszélgettek, adj visszajelzést arra, amit mond, hogy figyelsz rá, érted, amit mond, s ugyanígy visszafele te is beszélj magadról, a gondolataidról, érzéseidről, mert ezek nélkül nem tud elég közel érezni magához, s a szeretetigénye kielégítetlen marad. Nem tanácsokra, hanem meghallgatásra, együttérzést, megértést vár tőled. Tanácsot csak akkor adj neki, ha kifejezetten ezt kéri tőled.

 

Testi érintés

Nem, ez nem AZT jelenti. 🙂 Na jó, nem csak AZT. Ennek a szeretetnyelvnek a fizikai jelenlét, az elérhetőség a főbb jellemzője. Azaz apró érintések, ahogy elmentek egymás mellett a lakásban, ölelések, a kar, a váll, az arc figyelmes, gyengéd megérintése. Egy-egy kedves érintés többet ér ezer szónál is. S igen, a szeretkezés is fontos számára – de nem csak az! -, és az átlagnál rosszabbul viseli, ha visszautasítják. De ez igaz az ölélésre, csókra is, ott is fájdalmat okozol neki, ha nem fogadod és nem viszonzod.

 

Elismerő szavak

Azon kevés esetek egyike, amikor a szavak többet érnek a tetteknél. Azaz a dicsérő, kedves, elismerő szavak által érzi a leginkább a társad, hogy szereted őt. Fontos, hogy itt nem az átlátszó hízelgésre kell gondolni! Engedd, hogy beszéljen a terveiről, vágyairól, biztasd őt, éreztesd vele, hogy hiszel és bízol benne. Az őszinte, szeretetteljes bátorítástól szárnyakat kap. De ugyanígy a kudarcai felemlegetéseire, a gúnyolódásra, csipkelődésre – még ha csak poénkodsz is – érzékenyebben reagál.

 

Szívességek

Olyan apró cselekedetekre kell itt gondolni, amelyekkel segítesz a másiknak, terhet veszel le a válláról. Ez lehet egy bevásárlás, egy takarítás, egy vacsora megfőzése is, amit megcsinálsz a másik helyett. Apróságok ugyan, de időt és fáradtságot igényelnek, ezért értékeli olyan nagyra, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli.

 

Ajándékozás

Ez az egyik leggyakrabban félreértett kifejezés, előszeretettel összekeverik az anyagiassággal. Pedig itt valójában apróságokról, jelképes dolgokról van szó, ahol nem az érték számít, hanem az, hogy gondoltál a másikra. Például a boltban veszel a kedvenc csokijából is. Hisz neki csak az számít, hogy tőled kapta. Szereti a spontán programokat is. Nagyon, de nagyon fontos, hogy sose feledkezz meg az évfordulókról, születésnapokról!

 

Tesztek

Ha megfigyeled, párod hogyan fejezi ki a szeretetét mások irányába, esetleg mi miatt panaszkodik, mit kér tőled a leggyakrabban, megtudhatod, mi az ő elsődleges szeretetnyelve. De ha biztosra akarsz menni, akkor vannak rá tesztek is. Gary Chapman szeretetnyelvekről szóló könyvei végén is található teszt, de a neten is találni belőlük párat. Az én személyes kedvencem közülük ez: https://love.kgyt.eu/.