Az elmúlt években rengeteg új – főként idegennyelvű – fogalmat, jelenséget kellett megismernünk a társkeresés, párkapcsolat terén. Ezeket jobb, ha te is ismered, így könnyen be tudod azonosítani, ha veled történnek meg.

Ghosting: Más néven eltűnés, ami épp azt jelenti, amire gondolunk. Eltűnik az illető az életünkből, mégpedig többnyire se szó, se beszéd, egyik pillanatról a másikra többé nem jelentkezik, nem reagál, esetleg le is tilt. Mi pedig ott állunk értetlenül, magyarázat nélkül. Szomorú, hogy ez nemcsak a netes ismerkedések közben történhet meg, hanem bizony olyan esetekben is, amikor már ismerik egymást a felek, randizgattak is párszor. Nem szakítva szakítás.

Soft ghosting: A ghosting egyik verziója. Lényegében ugyanaz történik, csak itt a másik fél nem azonnal, egyik pillanatról a másikra tűnik el az életünkből, hanem fokozatosan. Még apró kommunikációk vannak, reakcióként kaphatunk tőle emotikonokat, rövid válaszokat, de érdemi beszélgetés, előrehaladás a kapcsolatban már nincs. Ezek az apró jelek pedig egyre ritkábbak, egyre kevesebbek, s a végén teljesen eltűnnek.

Orbiting, haunting: Szintén ghosting, azzal a különbséggel, hogy itt nem szívódik fel teljesen az illető, hanem követ, visszajár kukkolni. Ez elsősorban a közösségi médiában történik, ahol szinte minden posztunkat elsők közt néz meg. Ugyanakkor továbbra sem kommunikál, s ha írunk neki, nem biztos, hogy egyáltalán reagál rá. De klasszikus értelemben egészen biztosan nem fog már randizni velünk. Inkább csak mint egy polip, nyújtogatja a csápjait, nem hagyja, hogy teljesen elengedjük, lezárjuk vele a kapcsolatot, egy kicsit mindig fent tartja viselkedésével a reményt.

Breadcrumbing: Flörtölésed tárgya időnként visszaír, reagál, kedves veled, olyan jeleket ad, mintha ő is akarna tőled valamit, ugyanakkor valami mindig közbejön, valami miatt mégsem tudtok találkozni. Morzsákat dobál neked, azaz játszik veled, fenntartja az érdeklődésedet, de tovább sosem fogtok lépni.

Benching: Kispadra ültetés. Azaz veled már ismerkedett, randiztatok is, de most másokkal teszi ugyanezt. Próbál nálad jobbat keresni, de amíg nem talál, nem dönti el, van-e számára jobb nálad vagy mégis maradjon veled, addig téged is hiteget, nem enged el teljesen. Van erre egy szép magyar közmondásunk is: Ha ló nincs, a szamár is jó.

Submarining, tengeralattjárózás: Alapvetően ez is a ghostingolások közé tartozik, ugyanakkor talán az egyik legkegyetlenebb formája. Miután veled ismerkedett, randizgatott, belekezdett a kapcsolatba, teljesen eltűnik. Te persze padlóra kerülsz, majd elkezded apránként visszaépíteni magad. S mikor már ismét rendben lennél, előkerül, s nagyjából ugyanott folytatja, ahol abbahagyta, mintha mi sem történt volna. Te pedig örülsz, igazolja az egódat, hogy te mégis kellesz neki, azonban nagy valószínűséggel pár nap után ismét el fog tűnni.

Phubbing: A phone és a snubbling szavak összetétele. Azt a jelenséget írja le, amikor a párod, ismerkedésed tárgya annyira semmibe vesz, hogy a randi alatt is inkább a telefonját nyomkodja. Azaz veled van, de közben a virtuális valóságban is.

Red flag, magyarul piros zászló. Én az írásaimban inkább piros lámpának szoktam nevezni. A piros lámpa felvillanása egy figyelmeztető jel arra, hogy jobb, ha nem folytatod a másikkal az ismerkedést, mert veszélyes lehet vagy egyszerűen csak nem hozzád való, vedd észre az erre utaló jeleket.

Kamupasi, kamunő: Inkább önbizalomhiánnyal küzdők szoktak élni azzal, hogy baráti társaságban “bekamuznak” egy barátot, barátnőt, aki a valóságban nem létezik. De használják a társkereső oldalakon a kamu, nem valós profilokra is.

Catfishing: A kamuprofil profi verziója. Egy valószínűleg őrült által teljesen felépített online profil, képekkel, teljes történettel, kitalált tökéletes, ideális személyiséggel, s az ő nevében ismerkedik. Heteken keresztül történő chatelések, telefonbeszélgetések, de randira nem kerül sor. Vagy ha mégis, oltári csalódás az eredménye, s bizony a bűntény, erőszak sem kizárható.

Doxxolás: Adott személy – áldozat – személyes adatainak közzététele az interneten, ami után az illetőt kirúgathatják az állásából, zaklathatják, fenyegethetik (őt vagy a családját) vagy akár fizikailag is bántalmazhatják. Magyarországon ez bűncselekmény.

Friendzone, amelynek már a magyar megfelelője, a barátzóna is meghonosodott. Ez annyit tesz, hogy valakire csak barátként tekintünk, nem tartjuk lehetséges, esélyes párnak, míg a másik szeretne ebből az állapotból kitörni, többet szeretne a fennálló állapotnál. Jellemzően férfiak kerülnek a friendzone-ba. Ide kapcsolódik még a szárazbarát kifejezés is, ami lényegében is ugyanezt jelenti.

Felhőztetés: Egy nem túl korrekt stratégia fantázianeve. Elkövetője friendzone-ban, barátzónában tart akár több embert is, s tőlük kapcsolat ígéretének lebegtetésével kér dolgokat. Ez az egyszerű segítségtől akár a pénzkérésig is terjedhet.

Hipergámia, szintezés: Azt a jelenséget nevezzük így, amikor valaki minden egyes újabb kapcsolatával szintet lép, azaz mindig eggyel jobb partnert keres magának. Itt a jobb kifejezést inkább pejoratív értelemben használják és anyagiakra szokták vonatkoztatni. A hipergámia eredendően evolúciós okokra vezethető vissza, mivel az orvostudomány fejlődése előtt a terhesség, a szülés és a gyereknevelés egy veszélyes és költséges feladat volt – utóbbi mai napig igaz -, így a nők olyan partnert kerestek, akik e téren is biztonságot jelenthetnek számukra.

Liánozás: Kapcsolatról kapcsolatra szállás. Azaz a meglévő kapcsolatát még nem zárja le valaki, de már keresi a következőt, s ha megtalálta, csak utána szakít az addigi párjával. A kifejezés onnan ered, hogy a majmok is csak akkor engedik el az első liánt, amikor a másik kezük már biztosan fogja a következőt.

EÜ-szex: Egészségügyi szex. Elköteleződés, folytatás kérdése nélküli alkalmi szex “egészségügyi” okokból, “falkaparás” megszüntetésére.

Incel: Nem önként vállalt cölibátus, azaz az illető senkinek sem kell. Éveken át tartó hatásaként az elszenvedőjénél komoly pszichés problémák léphetnek fel, amelyek jellemzően radikális, negatív megnyilvánulásokkal járnak együtt netes fórumokban, társaságban, de akár szélsőséges cselekményekhez is vezethetnek.

Silent treatment: Magyarul büntető némaság. Megbántottságból, sértettségből, hisztiből nem szólni, nem kommunikálni a másikkal. Semmiképpen sem szerencsés kommunikációs eszköz.

Toxikus: Mérgező kapcsolat, mérgező személy. Azaz olyan kapcsolat, olyan személy, aki rossz hatással van ránk, kifordít minket magunkból. Jellemző rá, hogy függőség alakul ki az elszenvedőjében a rá rossz hatással lévő személy iránt.