A sikeres ismerkedésnek több feltétele is van. Egyrészt, hogy feldolgozd az előző kapcsolataid és készen állj egy újra, másrészt pedig az is, hogy az életed többi területe vajon mennyire van rendben. Te magad, az életed, a leendő kapcsolatba vitt dolgaid paritásban vannak-e azzal a rengeteg mindennel, amit te vársz el a másik féltől?

Azaz, ha rendezett anyagi körülményeket vársz el a másiktól, te mennyire tartod kézben a sajátodat? Ha sportos életmódot, külsőt, egészséget vársz el a másiktól, te mennyire vagy az? Ha olvasottságot, világlátottságot vársz a másiktól, te mennyire vagy az?

Egy barátnőm arra esküszik, hogy minden évben egyszer le kell ülni, és öt fontos területet meg kell vizsgálnunk az életünkben. Meg kell nézni, ezekkel hogy állunk, melyikeken kell fejlesztenünk, változtatnunk, s célokat kell kitűznünk magunk elé, amiket a következő egy évben szeretnénk ezeken a területeken elérni. Ő például erről e-mailt ír saját magának, az egy évvel későbbi énjének, s egy év múlvára időzíti annak megérkezését. Amikor pedig „megkapja”, ellenőrizni tudja, tényleg foglalkozott-e a felírt dolgokkal, elérte-e a kitűzött célokat, változtatott-e azokon, amiken szeretett volna. Ez az öt terület pedig az egészség, az önbecsülés, a kapcsolatok, a karrier és a pénz.

A módszer igazából nem is lényeges. Mindenkinek más jön be, amikor önvizsgálatot tart, amikor arról gondolkozik, mit szeretne elérni. A társkeresés szempontjából ebből kettő igazán fontos: Te legyél minden szempontból rendben saját magaddal, a saját elvárásaiddal szemben, hogy a kisugárzásod is ezt mutassa, illetve az elvárásaid legyenek egálban azzal, amit te tudsz nyújtani a másik félnek a kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy neked is feltétlenül ugyanannyit kell keresned, vagy hogy neked is mindenképp le kell évente háromszor futnod a maratont. Ez annyit tesz, hogy ha fogunk egy mérleget, s az egyik serpenyőbe tesszük az elvárásaidat, azokat a dolgokat, amiket a másik hoz magával a kapcsolatotokba, amilyen értékekkel ő bír, a másikba pedig beletesszük azokat, amiket te tudsz adni neki, mindegy, hogy ezek teljesen más területekről valók, akkor a mérleg nyelve csak minimálisan lengjen ki bármelyik oldalra is.

Ha az elvárások és az általad nyújtható értékek nincsenek egálban vagy nem érzed jól magadat a bőrödben, akkor dolgoznod kell magadon, mielőtt a társkeresés porondjára lépsz. A kisugárzásod úgyis elárul, s csak újabb sebeket gyűjtesz be, ha nem kezeled előbb a korábbiakat.