A Badoo talán az egyik legismertebb társkereső oldal/applikáció hazánkban. Épp ezért a nálunk is használható és népszerű társkereső oldalak bemutatását a Facebook Társkereső applikációja után vele folytatom. Több mint 100 000 ember csatlakozik a Badoohoz minden egyes nap. (Világszinten 491 millió felhasználója van.) Nem kevesebbet állítanak magukról a saját honlapjukon, minthogy ők a világ legnagyobb közösségi felfedező hálózata.

Küldetésüknek tartják, hogy a legjobb technológiát biztosítsák az emberek számára ahhoz, hogy egymásra találjanak. Ebben van is valami, ugyanis ez az oldal kezdte el elsőként az aktuális tartózkodási hely alapján ajánlani egymásnak az embereket. Azaz az alapján ajánl potenciális pasikat, épp hol élsz vagy hol tartózkodsz. Ezt a beállítást persze ki és be is tudod kapcsolni. Ha elutazol, s nem pályázol távkapcsolatra vagy alkalmi kalandra, érdemes kikapcsolni arra az időre, különben az úticélod környékéről fognak hirtelen sokan megkörnyékezni, aminek nem biztos, hogy örülni fogsz.

A Badoo nem feltétlen társkeresőként aposztrofálja magát, inkább szereti a barátság szót használni, ahol lehet barátkozni, szórakozni és persze azért randizni is. Megfigyeléseim szerint ez azonban vonzza azokat, akik tilosban járnak, hisz elég, ha azt választják ki az adatlapjukon, hogy barátokat keresnek. Sőt sokan a bemutatkozó szövegükbe is beleírják biztos, ami biztos alapon, hogy ők csak barátkozni vannak itt. Ezt többnyire persze azért teszik, hogy ha esetleg az oldalborda vagy ismerős is arra tévedne és meglátná őt, akkor meg tudja magyarázni, hogy ő csak barátkozni van fent. A valóságban azonban szinte mindenki társkeresőként használja.

Mind mobilon, mind böngészőben elérhető az oldal. Kifejezetten jó az applikációjuk. Könnyen, gyorsan átlátható, használható. A böngészős verzió már egy picit nagyobb falat, de ott is viszonylag hamar ki tudja ismerni magát az ember.

A regisztrációhoz létrehozhatunk egy teljesen új fiókot is, de akár meglévő Facebook, Google, s más hazánkban kevésbé ismert közösségi oldalon használt fiókunkat is összeköthetjük vele. A teljes körű használathoz a későbbiekben kéri majd, hogy igazold magad. Ezt megteheted webkamerával, a Facebook-, Google-, Twitter, Instagram-fiókoddal való összekapcsolással vagy a telefonszámod megadásával is. Ez azért jó, mert ki lehet szűrni a kamu profilokat. Érdemes nézni, hogy a beszélgetőtársad igazolt felhasználó-e. Nem feltétlen kamu valaki, ha nem igazolta magát, mindenesetre óvatosságra adhat okot.

Az adatlapon a szokásos adatokat adhatjuk meg (életkor, munkahely, tanulmányok – ez utóbbi kettőt behívja a Facebookról, de tudod módosítani –, milyen kapcsolatot keresel, milyen nemű érdekel, bemutatkozó szöveg, jelenlegi kapcsolati státuszod, nemi irányultságod, külső jegyeid, kivel élsz, vannak-e gyermekeid, dohányzol, iszol-e, milyen nyelveket beszélsz). Ezeken kívül felvehetsz érdeklődési köröket, amiket ha elkezdesz begépelni, feldobja a választékot. Ez az ismerkedésnél is egy tök jó funkció, mert kiemeli a többiek adatlapján, amik közösek veled, így növelhetik a kölcsönös szimpátia esélyét. Na, meg az általad épp szemlézett adatlapokon is jó dolog átnézni ezeket. Sok információt megtudhatunk a másikról már azelőtt, hogy szóba elegyednénk vele. Sokat elárulhat egy emberről, mik érdeklik, mennyire tudtok majd egy hullámhosszon lenni.

Tartózkodási helynek – hacsak nem tiltod le a helymeghatározást – mindig az aktuális területet fogja írni. Ha munkádból adódóan viszonylag sokat utazol, de ismerkedni nem feltétlen szeretnél máshonnan, akkor ezt érdemes kikapcsolni. Egyrészt megtéveszti a többi felhasználót, akiknek téged hozzájuk közel élőként jelez, pedig csak átutazóban vagy ott, másrészt magadat is megkíméled a sok felesleges „ja, te olyan messze laksz amúgy?” beszélgetéstől.

Más oldalakon ritkán látni ilyent, de itt mérik a népszerűségedet is. Minél többen nézik meg a profilod, nyomnak szívecskét rád, írnak rád, annál nagyobb a népszerűségi mutatód. Ez egyben azt is jelenti, hogy értékes regisztráció vagy a Badoo számára, s nem engedik, hogy bárki írjon neked, nehogy elmenjen a kedved az oldal használatától. A magas népszerűséggel bíróknak leginkább előfizetéssel rendelkezők vagy szintén hasonlóan magas mutatókkal bírók tudnak írni. A többiek számára lekorlátozzák, kevesen tudják ezek nélkül felvenni az illetővel a kapcsolatot. Ha egy pár napig nem látogatod az oldalt, nem reagálsz, nem használod a funkciókat, akkor szépen visszaesik a népszerűséged, s megint szabad az út hozzád kvázi bárki számára. Ennek is van előnye és hátránya is.

Ez mögött nyilván üzletpolitika van, így próbálják rávenni a felhasználókat, hogy prémium tagságot, krediteket vásároljanak, mert csak akkor tudnak írni annak, akiért épp csorog a nyáluk. Amíg te vagy az, akinek a népszerűsége miatt nehezebb írni, addig kevésbé zavaró. Ha fordított a helyzet, akkor már annál jobban. Persze, egy klasszikus, normális világban elvileg a férfi ír rá először a nőre, így mondhatjuk, hogy nem a mi problémánk. Ugyanakkor ha majd olyan sorokat fogsz olvasni az urak bemutatkozó szövegeiben, hogy „nem vagyok előfizető, nem tudok írni neked, írj te rám”, akkor érteni fogod, miért írják ezeket oda. Bár őszintén szólva, nekem az ilyen inkább visszatetsző, s kicsit olcsójános színezete lesz tőle a profilnak. Különösen azoknak, amelyek ezt még cifrázzák is káromkodással, fenyegetőzéssel, hogy mikor is fog ő ezért a sz*rért még pénzt is adni.

A lényeg, hogy alapvetően ingyen használható az oldal, de korlátozottak az elérhető emberek és funkciók előfizetés nélkül. Amennyire vissza tudok emlékezni, a népszerűségi rendszert kihasználva nekem sosem volt szükségem előfizetésre. Ennek titka szerintem az, hogy rááldozol egy-két estét, amikor rengeteg pasi fotóját megnézed és nyomsz rá szívecskét vagy utasítasz el. Ők pár nap alatt reagálnak is erre, s a mutatód máris az egekben lesz. Feltéve, hogy rendben van a profilod kialakítása persze.

A Randik felületen tudsz válogatni. Itt működik a jobbra-balra húzás és az iksz/szívecske módszer is. A nagyon profik úgynevezett gyorsgombokkal is tudnak itt dolgozni. Ha nem akarsz elhamarkodott döntéseket hozni, akkor ezeknek a használatát nem javaslom.

Akikkel közös az egyezés, azok át is kerülnek a chat részbe anélkül, hogy akár csak egy sort is váltottatok volna. Viszont így szem előtt vannak, könnyebb belekezdeni a kommunikációba. Ha valakit kiikszeltél, de elhamarkodottan döntöttél, a következő profil nézése közben még visszavonhatod. Utána már nem. Ugyanakkor mint a legtöbb oldalon, itt is azt tapasztaltam, hogy a legtöbb profilt előbb vagy utóbb újra felajánlja, hátha hülye voltál vagy nem voltál eléggé elkeseredett alapon.

Ezen kívül keresgélhetsz az alapján is, épp kik vannak online a közeledben, kikkel volt egyezés, kik azok, akiknek te tetszel, de te még nem jelölted őket vissza, kik jelöltek téged kedvencüknek, kik látogatták meg utoljára a profilod.

Részemről nagy hátránya a Badoonak, hogy azt a részt, ahol változtatni tudsz, kikkel szeretnél ismerkedni, nem egyszerű megtalálni az oldalon. Olyannyira, hogy még sokévnyi használat után sem szoktam megtalálni egyből, mert nem a saját profilodban, nem a beállításaidban és nem is a menüben van, mint bármelyik másik társkereső oldalon. A Randik menüpont mellett jobbra van egy ici-pici csúszkaszerű ikon. Ha arra rákattintasz, akkor tudsz változtatni a keresett fél nemén, életkorán vagy magasságán. Utóbbi kettő esetében egy mettől meddig skálát tudsz beállítani. A távolság pedig 161 km-ben van maximalizálva vagyis ha használod ezt a beállítást, ennél nagyobb távolságot nem tudsz beállítani.