A helyesírás kérdése szintén a megosztó témák közé tartozik. Az egyik tábor szerint ez csak a pedánsoknak fontos, s nincs jelentősége a kommunikációban. Ezzel én azért erősen vitatkoznék az olyan szövegek láttán, ahol nincsenek vesszők, mondatvégi írásjelek, s percekig kell értelmeznem, vajon mit is szeretett volna mondani az írója, hogy most épp kérdezett vagy csak kijelentett valamit. Épp ezért állítja a másik tábor, hogy a szavaink, gondolataink helyes leírásával a tiszteletünket fejezzük ki a másik fél irányába, illetve a mi igényességünket is ez jelzi.

Na, de miért van ennek akkora jelentősége a netes társkeresésben azontúl, hogy írott szövegről van itt is szó?

Amikor a társkereső oldalakon nézegetjük a profilokat, másodpercek alatt alakul ki az első benyomás. Ekkor még a képek alapján. Ha ott tetszünk a másiknak, megnézi az adatlapunkat is. Mivel korlátozott az információ mennyisége, amit ilyenkor megkaphat rólunk a másik fél, így minden kis morzsa, ami kiderülhet, felnagyítódik, sokkal nagyobb a jelentősége, mint más élethelyzetekben lenne. Így annak is, hogy mennyire érthetően, világosan fogalmazunk, mennyire helyesek a szövegeink, – az előző bekezdésekre visszautalva – mennyire tiszteljük a másikat, mennyire vagyunk igényesek a saját írásunkra, s ezáltal magunkra is a saját magunkról mások felé alkotott képre.

Az OKCupid, Hollandia egyik népszerű randiappja egy blogbejegyzésében nem kevesebbet állított, mint hogy a felhasználóik 75%-a kevésbé válaszolna olyasvalakinek, akinek elírás van a profiljában. Mivel ez az állítás mögött nem voltak ismertek a valós számok, egy holland kutatócsoport tudományos keretek közt is megvizsgálta, mekkora szerepe van a helyesírásnak a vonzódásban.

Két vizsgálat történt. Az egyikben azt nézték, van-e egyáltalán jelentősége a helyesírásnak, a másikban pedig azt, hogy számít-e, azon belül milyen hibáról van szó. Az első kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nyelvi hibákat tartalmazó profil tulajdonosát szociális és romantikus értelemben is kevésbé tartották vonzónak az emberek, hozzátéve, hogy ez csak azokra volt igaz, akik ezeket észrevették egyáltalán. Aki viszont észrevette, annál döntő jelentőségű volt.

A második kutatás pedig megmutatta, hogy a betűfelcserélést, az elütést a figyelmetlenséggel, a nyelvi szabályok hiányos ismeretét pedig az alacsonyabb intelligenciával kötötték össze az emberek. E két feltételezett tulajdonság (figyelmetlenség, illetve alacsonyabb intelligencia) miatt pedig kevésbé tartották őket vonzónak, s nem is igazán szerettek volna találkozni velük.

A dívány.hu oldalán készítettek a magyar felhasználókkal is egy felmérést, ahol a hollandhoz hasonló eredmények születtek. Mivel a holland felmérésben az átlagéletkor 55 év volt, ezért itt figyeltek arra is, hogy külön kérdezzék meg a 40 év alattiakat és felettieket, kiszűrve annak lehetőségét, hogy ez csak az idősebb korosztály számára lenne fontos.

A felmérést 5623 ember töltötte ki, s ebből 4418-an (40 év felettieknél 2211, 40 év alattiaknál 2207 fő, azaz szinte ugyanannyian) válaszolták azt, hogy kizáró ok a randizásban, ha valakinek helyesírási hibák vannak a bemutatkozásában. Mindössze pár száz fő írta azt, hogy ha amúgy jól néz ki/szimpatikus/jó fej, akkor nem érdekli az írás minősége.

Ha bizonytalan vagy abban, helyesen írtad-e le vagy egyáltalán jó lett-e a bemutatkozó szöveged, nyugodtan mutasd meg egy barátodnak, kérd ki a véleményét. Több szem többet lát.